Receptek az egészséges étkezéshez

Ha kifogytál volna az ötletekből, esetleg nem tudod, mi az, amit ilyenkor enni kell, vagy enni érdemes, akkor itt van néhány recept, amiből már ki tudsz indulni.

Sokak számára ismerős a clean eating kifejezés, érdemes neked is utánanézni, hátha ez is segítséget nyújt neked.

Ne felejtsd el: nem koplalni kell, nem a kalóriákat kell számolni, és egyáltalán nem szabad magadat sanyargatni!

Gyakran egyél, akár napi négyszer vagy ötször, és ne felejtsd el, hogy napi két liter vizet is innod kell, ahhoz, hogy a szervezeted építeni tudja az izmokat, illetve, hogy fel tudja gyorsítani az anyagcserédet.

A kreativitás sokat segíthet, hogy ki tudd alakítani a számodra megfelelő étkezési szokásokat.

Reggelire jöhet az áfonyás palacsinta liszt nélkül!

Reggelire jöhet az áfonyás palacsinta liszt nélkül!

Hozzávalók:

• Másfél db banán, meghámozva
• 3 tojás, felverve
• 25 g kókuszreszelék + kevés a tálaláshoz
• 75 g áfonya, megtisztítva
• negyed teáskanál őrölt fahéj
• 1-2 púpos teáskanál nádporcukor
• kókuszolaj (kókuszzsír olvasztva) a sütéshez
• juharszirup

Keverd össze a feldarabolt banánt a tojással és a kókuszreszelékkel.

Utána keverd hozzá a fahéjat és az áfonyát is, de az áfonyából hagyj majd a tálaláshoz is!

A kókuszzsírt forrósítsd fel a serpenyőben, amikor ezzel megvagy, akkor kis adagokat kanalazz a serpenyőbe a masszából és azokat süsd körülbelül két-két percig (forgasd őket)!

A végén a tálalásnál pedig szórd meg kókuszreszelékkel, öntsd le egy kis juharsziruppal és tegyél rá a maradék áfonyából! 

Tízóraira egy kis finom turmix

Tízóraira egy kis finom turmix

Hozzávalók két főre (ha megosztanád az egyik kollégáddal is a munkahelyeden):

• 1 banán
• 1 narancs
• 1 kis cékla (főtt)
• 1 ek citromlé
• 1 tk méz (elhagyható)
• 1-2 dl víz  

Ebédre mit szólsz egy finom sajtos sült halhoz grillezett zöldségekkel?

Ebéd

Hozzávalók 4 főre:

• 80 dkg tengeri halfilé
• 30 dkg edami vagy puha trappista sajt
• só, fehér bors
• cukkini, bébi répa, paprika stb., összesen kb. 60 dkg-nyi zöldség
• só, bors, zöldfűszer ízlés szerint
• olívaolaj
• 1 tojás

Vágd nagy darabokra a halfilét, ezt sózd és borsózd meg!

A grillserpenyőbe tegyél olíva olajat és hevítsd fel!

Reszeld le a sajtot, a tojásokat verd fel és tegyél bele sót is, azután pedig a halszeleteket forgasd meg a tojásban, utána pedig a sajtban és süsd, amíg ropogósra nem sül (természetesen forgasd meg).

A zöldségeket is szeleteld fel, sózd, borsozd, és kicsit fűszerezd!

Ezeket is szintén süsd meg, maradjanak azonban ropogósak, ne süsd túl fonnyadtra őket!

És már kész is van.

Uzsonnára egy kis finomság: paradicsomos húsgolyó, kecskesajtos-olivás polentával

Uzsonna

(Ezt akár ebédre is fogyaszthatod, de uzsonnára kis adagot egyél belőle)

Hozzávalók:

• 500 g finom darált marhahús
• 100 g puha kenyér
• 80 ml tej
• 2 tojás
• 4 teáskanál reszelt parmezán vagy pecorino sajt
• só, bors
• egy kisebb csokor petrezselyem
• olívaolaj
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 citrom leve
• 3-4 levél bazsalikom
• zsemlemorzsa a befedéshez
• 500 ml hámozott kockázott paradicsom
• 2 ek cukor

A kenyeret szeleteld fel és áztasd pár percre a tejbe.

Keverd össze utána a marhahúst a petrezselyemmel, tojással, fokhagymával, sajttal, a citromlével, borsozd és sózd meg, a végén pedig a kenyeret is tedd hozzá!

Kevergesd, amíg tömör masszává nem áll össze!

Kis golyókat formázz belőle és süsd őket legalább öt percig olívaolajban.

Add hozzá a paradicsomszószt, azt is sózd és borsozd, adj hozzá még kis cukrot és bazsalikomlevelet és ezt együtt főzd legalább 15 percig alacsony hőfokon.

Tálalhatod rizzsel, krumplival, kenyérrel, polentával egyaránt.

A kecskesajtot vágd apróra, az olívabogyót pedig karikázd fel.

Forralj fel vizet, amibe tegyél egy kis sót, utána pedig alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett készítsd el a kukoricadarát.

Ha ez már kezd besűrűsödni, akkor tedd hozzá az olíva olajat, a sajtot és a bogyókat, ezt mind sózd és borsozd meg!

Ezután az olívaolajjal kikent serpenyőbe öntsd az egészet és hűtsd egy órán át.

Ha kihűlt, borítsd ki a tepsiből és vágd szeletekre. 

Vacsorára egy kis csirke? – Káposztasaláta paprikás-ricottás csirkével

Vacsora

Hozzávalók 4 főre:

A salátához:
• 400 g fejes káposzta
• 400 g maradék sült csirke
• 1 lila hagyma
• 4 db savanyú uborka
• aki bírja a csípőset, annak csipetnyi csilipehely
Az öntethez:
• 4 ek ricotta
• 100 ml tejföl
• 1 ek tabascoszósz
• 1 tk sózott, őrölt pritaminpaprika
• 1 tk pirospaprika
• só, frissen őrölt fekete bors
• néhány csepp frissen facsart citromlé

Az öntet hozzávalóit gyorsan turmixold össze és az már kész is van.

A sült csirkét csíkokra vágd fel, keverd össze a paprikás-ricottás öntettel, utána szeleteld fel a káposztát is!

Sózd be, hagyd egy kicsit állni, utána szeleteld fel a lila hagymát és az uborkát is!

Vegyél egy tányért, az aljára pakold a káposztát, arra tedd rá a csirkét, és szórd meg hagymával, a tetejére pedig tedd az uborkát és kész is vagy! 

Online egészség